Hitabet Nedir?
Yunanca “rhetoric” kelimesi ile karşılık bulan hitabet temel anlamı ile güzel konuşma sanatı olarak nitelendirilir. Bir düşünceyi savunmak ve dinleyicilere benimsetmek amacı ile yapılan söz söyleme işidir.
Nesir türlerinden biri olarak kabul edilir ve ilgi uyandıran konular ile hitap edilen toplumun sosyal ve kültürel yapısı göz önüne alınarak oluşturulur.
Hitabet Sanatı
Bir fikri, davayı dinleyicilere aktarmak ve onları etkilemek için yapılan hitabet, yazının bulunmasından çok önce toplumsal düzeni sağlamak için kullanılmıştır. Aydınların ve devlet kurucularının halkı bilgilendirmek amaçlı hazırladıkları sözlü sunumlardır. Demosten, Cicero bu sanatının en ünlü isimleridir.
Hitabet sanatı yüzyıllardır kullanılan bir yöntem olarak farklı kullanım alanlarına göre değişik kalıplarda olabilir. Örneğin;
- Siyasi hitabet; politik konularda söylenen nutukları kapsar. Genellikle meclislerde, parti toplantılarında, mitinglerde kullanılır.
- Hukuki; mahkeme ve davalarda kullanılır. Savunma ya da suçlama amaçlı olur.
- Askeri; savaş ve barış durumlarında komutanların erleri cesaretlendirmek için söyledikleri sözlerdir.
- Bilimsel; akademik toplantılarda, derslerde, sempozyum ya da panellerde kişinin görüşünü ve tezini savunması için yaptığı konuşmalardır.
- Genel hitabet; televizyon, radyo gibi dinleyici kitlesi olan kurumlarda toplum tarafından tanınan ve kabul görmüş kişilerin yaptıkları konuşmalardır.
Sunum Nasıl Yapılır?
Sunum kişilerin belirli bir konu hakkında düşüncelerini sözlü ya da yazılı olarak aktarma biçimidir.
Teknolojinin gelişmesi ile elektronik aletlerle desteklenen bu yöntem alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Öncelikle plan ve hazırlık aşamalarını içerir. Sonrasında gerekli verilerin toplanması, bilgilerin düzenlenmesi ve tekrarlar ile kişi kendini sunuma hazırlamalıdır.
Katılımcıların anlayacağı dilde ve tane tane konuşulmalıdır. Uygun ses tonu ve vurgulamalar ile kişi düşüncesini dinleyicilere aktarır. Konuya hakim olmak esastır. Genellikle çalışma hayatında ya da eğitim öğretim kurumlarında kullanılan sunumların yöntemleri, nasıl olması gerektiği gibi konular diksiyon kurslarında öğretilmektedir.